S-a uitat scopul unei reclame?

2 minute read

Merge si asa

Am vazut cateva reclame in ultima vreme si am ajuns la concluzia ca s-a uitat scopul lor.

Intr-o zi am primit un flyer pe strada: “Vino la noi in fiecare marti, la karaoke!”. Era si o fotografie cu o tipa acolo care canta la microfon, totul atragator, etc. Dar ghici ce, nu scria locatia, nici macar numele locatiei, un logo ceva.

Ma duceam spre Iulius si am vazut un afis mare de la Mark & Spencer. “Vino in magazinele noastre sa vezi noua colectie!”. Sigur, unde? Nu stiam ca exista Mark & Spencer in Iasi in momentul ala si, ghici ce, nici afisul nu zicea unde se afla. Un singur logo cu Carrefour Felicia (acolo se afla) si as fi stiut unde sa vin.

Am vazut un afis publicitar pentru Romania TV doar cu logoul lor, nici macar un motto sau ceva. Unde e motivul pentru care m-ar fi interesat sa ma uit la ei? HBO si ACM in Iasi au reclame pe Casa de Cultura a Studentilor cu Game of Thrones, Fargo, Better call Saul si Breaking Bad si tipii astia cred ca un singur logo le rezolva problema de marketing?

Reclama Romania TV pe copou<figcaption class="wp-caption-text" id="caption-attachment-50">Reclama Romania TV pe Copou, Iasi</figcaption></figure>

Reclama HBO Iulius Mall<figcaption class="wp-caption-text" id="caption-attachment-51">Reclama HBO, exemplu de asa da</figcaption></figure>

De unde vine problema?

Problema e ca in ultima vreme conceptul de KISS a inceput sa fie implementat complet gresit. Da, ce e simplu e mai frumos/bun in design. Doar ca reclamele trebuie sa vanda, nu sa fie opere de arta. Au incercat sa simplifice designul, dar stergerea continutului nu e simplificare. Designul atrage atentia, iar continutul vinde. Pentru o afacere o reclama care nu vinde e o investitie proastra. Plus, e frustrant si pentru noi, toata ziua vedem reclame si cand gasim una care ne place, nu are suficiente detalii.

Scopul reclamelor

Reclamele au scopul sa vanda. Ele promoveaza un produs, serviciu, eveniment, dar scopul lor e sa convinga clientul sa cumpere produsul respectiv. Se investeste in reclame ca sa creasca numarul de vanzari. Pentru asta trebuie sa oferi motive si ajutor clientului sa cumpere.

Trebuie in momentul in care faci o reclama sa te intrebi, cu ce trebuie sa ramana clientul dupa aceasta reclama?, si ce informatii are nevoie pentru a face o comanda.

De exemplu la incarcari.ro, doar afisand numarul de telefon vizibil pe pagina, am crescut numarul de comenzi. Chiar mai mult, se fac mai multe comenzi telefonice acum decat prin intermediul siteului, chiar daca majoritatea au sunat dupa ce au vazut prima pagina.

Concluzie

Reclamele trebuie sa contina continut. Nu foarte mult, dar suficient cat sa vanda.

Ce reclame de genul ati mai vazut?

Sursa prima imagine.