N-ai citat, nu te cred

1 minute read

Feature image

Am vrut astazi sa scriu despre un rezultat dintr-un studiu care pe mine m-a entuziasmat. Am citit despre acest studiu in cartea Despre Somn. Bineinteles, inainte sa scriu eu si sa imprastii prostii, am recitit secventa ca sa fiu sigur ca am inteles corect rezultatul, iar apoi am incercat sa gasesc studiul online.

Problema e ca, autorul, profesor universitar, nu spune cine a realizat acest studiu. Foloseste cuvinte precum “cercetatorii au …”, “studiu” si “cercetare”, dar nu ofera nici macar cea mai mica informatie pe baza caruia sa identifici ce echipa sau universitate si-ar asuma creditele.

Am incercat sa-l caut eu orbeste, timp de o ora, folosind termeni cat mai specifici, dar nu am avut nici un succes. Acum ce sa fac? Sa mai scriu despre acest rezultat sau nu? Era ceva cu studenti care invata, beau alcool si uita mult…

Realizez ca exista un efort mare de a cita, dar zic eu ca efortul trebuie depus. Am fost uimit cand am citit The Better Angels of our Nature (700 pagini) de Steven Pinker, ca pe fiecare pagina (!!!) gasesti macar 2-3 referinte, iar la final sunt peste 30 de pagini doar cu referinte (+20 cu notite).

Foto: Poza facuta la o pagina random in cartea lui Steven Pinker